ЧОМУ СУПИ НЕ ДУЖЕ КОРИСНІ І ЯК ПРАВИЛЬНО ЗАПИВАТИ ЇЖУ

Для багатьох з нас їжа - одна з радощів життя, тому хочеться приготувати щось смачненьке, поїсти досхочу, ще й не забути про десерт.

А потім страждаємо від переїдання і печії, десь беруться такі серйозні хвороби, як ожиріння, цукровий діабет та інші. Як же зробити так, щоб їжа приносила тільки користь, і де та "межа" в харчуванні, якої треба дотримуватися, щоб бути здоровим?

Про це газета "Эхо" запитала у завідуючого відділенням гастроентерології Житомирської обласної лікарні Володимира Корендовича.

- Все частіше звучить твердження про те, що звичний для нас суп - зовсім не обов'язкова страва і не така вже й корисна. Яка ваша думка з цього приводу? - запитую Володимира Степановича.
- Будь-яке харчування завжди індивідуальне. Підганяти людину під якісь оптимальні стандарти, які рекомендує медицина, просто неможливо і не потрібно, бо кожна людина неповторна. Але в процесі харчування є моменти, які треба обов'язково враховувати. Наприклад, їжа повинна перетравлюватися у шлунку поступово і поетапно, а коли ми вживаємо рідкий суп, то страва одразу стікає на низ шлунка і створює ефект переїдання. А це своєрідний стрес для організму. У багатьох людей перед обідом виділяється велика кількість шлункового соку (соляної кислоти), тобто шлунок вже і так наповнений, і коли людина їсть рідкий суп, він миттю падає на низ шлунка, і виникає гіперсекреція - той же ефект переїдання. В деяких випадках може бути і печія. Тому, якщо людина звикла до рідких супів, краще з'їдати не велику порцію, а маленьку, чисто ритуально, щоб не обтяжувати шлунок. Для нормального процесу травлення корисніше готувати не рідкий суп, а суп-пюре.
- А запивати їжу теж не варто?
- Якщо ви пообідали чи повечеряли і одразу ж запили великою кількістю рідини (чаю чи компоту), це призведе до "ефекту супу", про який ми говорили. Вода розріджує їжу і змиває її на вихід зі шлунка, створюючи ефект переїдання. Їжу можна запити невеликою кількістю води: 100, максимум 150 мілілітрів, не більше. А через 1,5-2 години випити достатню кількість рідини. Треба пам'ятати, що і в сухом'ятку їсти не варто, бо грудка їжі, яку людина ковтає, за консистенцією повинна нагадувати кисіль, тобто в ротовій порожнині має бути достатньо зволожено. Якщо не вистачає своєї слини, можна взяти трішечки рідини, а ще краще - соковитого овочевого салату.
- Кажуть, якщо людина встає з-за столу з відчуттям ситості, то вона переїла…
- Якщо людина їсть дуже швидко і занадто багато їжі, то скоро буде почуватися насиченою, тому що велика кількість їжі розтягує шлунок. Але в цьому випадку вона переїла. Якщо людина їсть повільно і спокійно, то відчуття ситості виникає у неї десь через 20 хвилин після початку їжі - це ідеальний темп харчування. Процес поїдання страви повинен виглядати так: людина сідає за стіл, бере ніж та виделку, відрізає маленький шматочок, відправляє до рота, потім кладе на стіл прибори і спокійно пережовує, після цього бере салфетку, витирає губи, потім знову бере прибори і відрізає наступний шматочок, повільно пережовує і так далі… Якщо людина їсть неквапливо, то на певному етапі вона розуміє, що їй вже досить, і може навіть не доїсти свою порцію. В такий спосіб харчування ніколи не буде переїдання. А порція в ідеалі повинна поміщатися в долоні однієї руки.
- Скільки цукру рекомендовано їсти дорослій людині?
- Що стосується цукру, то його треба споживати якомога менше, а краще не їсти взагалі. Людині достатньо глюкози і фруктози, які є у природних продуктах, і тому немає сенсу купувати ще якісь тістечка чи цукерки. Крім того, існує генетична межа. Якщо хтось з ваших родичів хворів на цукровий діабет навіть 2-го типу чи має схильність до цієї хвороби, то вам треба категорично забути про цукор і надмірну кількість фруктів та хлібобулочних виробів, бо все це під час перетравлення дає глюкозу. А ще існує так звана "сімейна мікробіота": якщо у людини цукровий діабет 2-го типу, часто в товстій кишці поселяються специфічні мікроби, які перетворюють всі залишки їжі на велику кількість глюкози. Ця глюкоза всмоктується, потрапляє в кров, і людина з самого ранку має високу концентрацію глюкози. І це при тому, що вона нічого не їла ні ввечері, ні зранку. Тому кожному з нас треба добре знати недуги своїх родичів і розуміти, до якої хвороби маємо схильність.
- Є люди, які звикли "заїдати" стресову ситуацію, і їм стає легше…
- Таке буває нерідко: зранку людина мало снідає, а ввечері приходить додому і наїдається за весь важкий і нервовий день. Дуже швидко це стає звичкою, бо коли людина "заїдає" стрес, виробляється серотонін - гормон щастя. І людина стає залежною від ситної вечері, як дехто від спиртного чи наркотика. Це своєрідний допінг, але дуже небезпечний, бо веде до постійного переїдання і хвороб. Дійсно, у багатьох з нас важка і нервова робота, але після робочого дня, прийшовши додому, не треба одразу ж відкривати холодильник. Краще піти прогулятися і заспокоїтися, а потім повечеряти. Чи спочатку трохи поїсти, а потім погуляти. Останнє вживання їжі повинно бути за 3-4 години до сну, не пізніше.
- З чого повинен складатися раціон людини?
- З трьох головних компонентів: білка, овочів і достатньої кількості жирів, причому усіх (тваринного, рослинного і рибного). Кожен з компонентів повинен займати одну третину в нашому раціоні. Хочу зазначити, що оселедці мають такі ж самі жирні кислоти, а може, навіть кращі, ніж червона риба, адже оселедець живе тільки в океані, а червона риба дуже часто вирощується в спеціальних штучних умовах. Завжди можна знайти продукти по своєму гаманцю.
- А як же фрукти?
- У людини, яка схильна до цукрового діабету, 5-6 яблук в день при звичайному харчуванні призводять до підвищення рівня глюкози крові на
1 ммоль. Тому таким людям треба бути дуже обережними з фруктами. Що ж до людей, не схильних до цієї хвороби, то вони можуть сміливо з'їдати два-три фрукти на день.
- Що таке печія і як її уникнути?
- Під час харчування, коли їжа потрапила у шлунок по стравоходу, вхід до нього має зачинитися, але у деяких людей він не зачиняється і виникає переміщення кислого шлункового вмісту назад у стравохід, що призводить до печії. Виникненню печії сприяють сигарети, алкоголь, газовані напої, зловживання жирною їжею, копченими стравами, а також робота, пов'язана з нахилами після прийому їжі. А ще вона може виникнути після запивання їжі великою кількістю води чи з'їдання рідкого супу. Тривала печія - це хімічний опік, який може закінчитися раком стравоходу. Печія може бути також симптомом виразки шлунка і 12-палої кишки. Щоб не було печії, не можна лягати одразу після прийому їжі, переїдати і зловживати жирною їжею. При тривалій печії необхідно зробити фіброгастроскопію, щоб лікар поставив діагноз і призначив лікування. Це можна зробити в нашому відділенні, де працюють досвідчені гастроентерологи та дієтологи, які допоможуть налагодити правильне харчування й уникнути проблем.
Наприкінці розмови Володимир Степанович закликав читачів "Эхо" не робити культ з їжі, ставитися до харчування без фанатизму, який рано чи пізно призведе до великих проблем зі здоров'ям. Якщо врахувати, що в багатьох країнах світу ожиріння лікують перш за все психотерапевти, то джерело проблеми - в наших хронічних стресах і поганих звичках, які ми не завжди можемо побороти самостійно.

Юлія МЕЛЬНИЧУК

 


Баннер
Баннер

Лента новостей

сейчас на сайте

Сейчас 163 гостей онлайн

Газета "Эхо" © 1989-2018. При любом использовании материалов сайта ссылка (для интернет-изданий - гиперссылка) на на http://www.exo.net.ua обязательна
новости житомира