ЛІКАРСЬКІ ТРАВИ: ЗБИРАТИ, ТА НЕ ЗНИЩУВАТИ

Нині, коли ліки такі дорогі, що не кожен пересічний громадянин може дозволити собі їх купити

та й, чого гріха таїти, коли по всіх телеканалах уже не раз прозвучало, що більшість ліків підробка, в кращому разі просто крейда, багато хто вважає за краще лікуватися травами. Люди активно вивчають рецепти використання трав в Інтернеті, в газеті і або купують їх, або збирають самі. Але як саме потрібно збирати трави? Цьому в школі не навчали. Тож ми звернулися за порадою до нашого вже доброго знайомого травника Петра Артемовича.
- Трави потрібно заготовляти, а не винищувати, - так розпочав свою розповідь Петро Артемович. - Адже наступного року вони мають вирости знову - може, ще комусь знадобляться. Траву можна знищити, якщо її збирати неправильно.
- Наприклад, коли я беру медуницю, - продовжує Петро Артемович, - найбільш достиглі квіти залишаю на стеблах, щоб з них насіялося насіння і наступного року на цьому місці медуниця зацвіла знову.
Якщо потрібна трава, її слід не виривати, а зрізувати, щоб з коріння трава проростала знову. Кожна рослина потребує особливого ставлення до себе. Так, чебрець слід зрізувати від середини куща, щоб не пошкодити корінь. А от у материнки краще брати лише вершки, щоб серединка підростала, розцвітала - і трава буде мати продовження.
Багато хто любить збирати липовий цвіт - і як ліки від застуди, і щоб заварити смачний липовий чай. На жаль, для цього дехто обламує нижнє гілля, обриває квіти, а гілки просто викидає. Але так робити не слід. Якщо дуже вже хочеться ламати, вилазьте нагору й ламайте там: від цього нижнє гілля буде тільки ряснішим. Якщо все обламувати знизу, липа може всохнути.

"Ой, на Івана
та й на Купала
В саду дівчина
квіти збирала...".


Цю народну пісню знають усі. Так само, як і легенду, що знайдений тоді опівночі цвіт папороті подарує щастя на все життя. А чи має значення, в яку пору року чи доби, вранці чи ввечері збирати лікарські трави? Чи впливає це на якість лікування?
- Найкраще збирати трави в найспекотнішу пору дня, - відповідає Петро Артемович. - Тоді вони мають найбільш цілющу силу. Хоча є й винятки. Так, листя брусниці добре заготовляти після осінніх заморозків, це може бути і листопад, і навіть грудень. Багно можна брати і влітку, і восени, але осіннє має більш цілющий ефект.
Листя берези найефективніше тоді, коли молоді листочки ще не розгорнулися повністю. І брати їх краще в суху пору дня, без дощу і роси. Саме такими вони допомагають знищити лямблії - паразити, що іноді заводяться в печінці.
Розхідник можна брати в будь-яку пору року, навіть узимку, якщо немає багато снігу, - він у будь-якому разі має гарний ефект. Дуже допомагає розхідник, якщо компреси з нього накладати на забиті місця на тілі, особливо на кістках. Тоді місце удару не розпухає, не дає ускладнень. А якщо компрес поєднати ще з певним набором трав, є великий шанс, що звичайна пухлина не переросте в злоякісну. Трави потрібно підібрати ось такі: іван-чай - частина, корінь лопуха - частина, розхідник - 0,5 частини, гусячі лапки (їх ще називають кмин піщаний) - 0,5, чистотіл - 0,3. Всі ці трави подрібнити, перемішати, одну столову ложку суміші залити 400-500 мілілітрами окропу, настояти 2-4 години, процідити й випити цей настій протягом дня за 5-30 хвилин до вживання їжі. І так три тижні.
- Від багатьох захворювань дуже допомагає овес, - продовжує Петро Артемович. - Але збирати його потрібно в молочній стиглості - всю стеблину разом із зерном. Пити настоянки з такого вівса дуже корисно при артритах, для покращення стану хрящів та сухожилля. Допомагає овес у наборі з іншими травами й при таких складних системних захворюваннях, як розсіяний склероз і хвороба Бехтерєва. До набору входять: овес - частина, листя брусниці, перестріч лісовий, вероніка лікарська - теж по одній частині, іван-чай та кмин піщаний (безсмертник) - по 0,5 частини і молоде листя берези - 0,3 частини. Спосіб приготування вже звичний: висушити, подрібнити, змішати, залити 400-500 мілілітрами окропу, настояти 2-4 години, відцідити і випити цей настій за 3-4 рази протягом дня за 5-30 хвилин до вживання їжі. Вживати три тижні, зробити на тиждень-два перерву й далі продовжити.

Людмила НАТИКАЧ, заслужений журналіст України

ВІД РЕДАКЦІЇ. Якщо у вас є проблеми, які ви хотіли б вирішити за допомогою Петра Артемовича, викладіть їх коротко в листі або за телефоном редакції (0412) 55-09-58 (Валерій Олексійович) і залиште свої контактні дані. Всі ваші звернення будуть передані Петру Артемовичу.

Баннер
Баннер

Лента новостей

сейчас на сайте

Сейчас 153 гостей онлайн

Газета "Эхо" © 1989-2018. При любом использовании материалов сайта ссылка (для интернет-изданий - гиперссылка) на на http://www.exo.net.ua обязательна
новости житомира