Минулого тижня на базі державного навчального закладу «Центр сфери обслуговування м. Житомира» відбувся Регіональний форум «Реформа шкільного харчування – пріоритетний та свідомий вибір Житомирщини».
Масштабний захід пройшов за участю заступника міністра освіти і науки України Андрія Сташківа, начальника Житомирської ОВА Віталія Бунечка, керівника Проєктного офісу реформи системи харчування, голови Національної асоціації громадського харчування Ореста Степаняка, генеральної директорки Директорату професійної освіти МОН Ірини Шумік та представників місцевої влади, закладів освіти та харчування.
Учасників форуму в онлайн-режимі привітала ініціаторка реформи Перша леді України Олена Зеленська.
«Реформування системи шкільного харчування є важливим проєктом, спрямованим на збереження здоров’я наших дітей. У складні воєнні часи особливо важливо якісно та смачно нагодувати наших дітей. Станом на сьогодні ми вже досягли значного прогресу: розробили стратегії розвитку реформи до 2027 року, оновили законодавчу базу та продовжуємо модернізувати кухні і їдальні», – зазначила вона у своєму виступі.
Відкрив роботу форуму начальник обласної військової адміністрації Віталій Бунечко. Він зазначив, що, попри непросту безпекову ситуацію в країні, Житомирщина продовжує реформу шкільного харчування.
«Ще до війни наша область стала однією з перших, де почала впроваджуватися реформа шкільного харчування. Але підступний напад росії призупинив цей проєкт», - зазначив він.
За словами Віталія Бунечка, незважаючи на всі складнощі, школи області з 1 вересня 2022 року 100% перейшли на нове меню. Упродовж 2021/23 років нові харчоблоки та їдальні створено у 75 закладах освіти, а на їх модернізацію загалом спрямовано майже 140 млн грн, у тому числі з обласного бюджету – майже 30 млн грн, з місцевих – близько 93 млн грн. Зокрема торік 8 закладів освіти отримали сучасне обладнання для харчоблоків, закуплені за кошти обласного бюджету.
Генеральний директор директорату професійної освіти МОН України Ірина Шумік розповіла, що в Україні розпочнуть готувати фахівців за новою спеціальністю "Кухар закладу освіти". Навчання розпочнеться вже у вересні на базі закладів професійно-технічної освіти.
"Реформа шкільного харчування здійснюється досить системно. Зрозуміло, що, встановивши нове обладнання, але не надавши відповідних інструментів, навичок, можливостей, матеріалів тим, хто безпосередньо щоденно готує їжу, успіх цієї реформи буде сумнівним", – наголосила вона.
За її словами, наразі вже затвердили програму підвищення кваліфікації. Вона дозволить отримати всі необхідні навички роботи на новому обладнанні та з новими рецептами.
«Зараз нашим безумовним пріоритетом є підтримка Збройних сил України та наближення нашої Перемоги. Водночас ми намагаємось знаходити можливості для того, щоб продовжувати реформу, ефективно використовувати цільові кошти та залучати альтернативні джерела фінансування. Для нас усіх, хто взяв на себе відповідальність за освіту і розвиток дітей, щаслива, здорова дитина – найвища цінність. Наше спільне прагнення зробити так, щоб якомога більша кількість дітей мала доступ до здорової їжі та свідомо обирала здорове харчування», – підкреслив Віталій Бунечко.